Spune NU – Un ghid pentru productivitate sporita
A nu face ceva va fi întotdeauna mai rapid decât a face acest lucru. Această afirmație îmi amintește de citatul unui programator software, „Amintiți-vă că nu există cod mai rapid decât niciun cod.”
Aceeași filozofie se aplică și în alte domenii ale vieții. De exemplu, nu există nicio întâlnire care să meargă mai repede decât să nu ai deloc o întâlnire.
Aceasta nu înseamnă că nu ar trebui să participi niciodată la o altă întâlnire, dar adevărul este că spunem da la multe lucruri pe care nu vrem să le facem. Există multe întâlniri care nu trebuie să fie organizate.
Cât de des vă cer oamenii să faceți ceva și răspundeți doar „Da, sigur”. Trei zile mai târziu, sunteți copleșit de cât de mult se află pe lista de sarcini. Devenim frustrați de obligațiile noastre, deși noi am fost cei care le-am spus da în primul rând.
Merită să vă întrebați dacă lucrurile sunt necesare. Multe dintre ele nu sunt, iar un simplu „nu” va fi mai productiv decât orice muncă pe care o poate strânge cea mai eficientă persoană.
Dar dacă beneficiile de a spune nu sunt atât de evidente, atunci de ce spunem da atât de des?
De ce spunem Da
Suntem de acord cu multe solicitări nu pentru că vrem să le facem, ci pentru că nu vrem să fim priviți ca nepoliticos, arogant sau inutil. Adesea, trebuie să luați în considerare să spuneți ‘nu’ cuiva cu care veți interacționa din nou în viitor – colegul de muncă, soțul / soția, familia și prietenii.
A spune nu acestor oameni poate fi deosebit de dificil pentru că ne place și dorim să îi susținem. (Ca să nu mai vorbim, de multe ori avem nevoie și de ajutorul lor.) Colaborarea cu ceilalți este un element important al vieții. Gândul de a tensiona relația depășește angajamentul timpului și al energiei noastre.
Din acest motiv, vă poate fi de ajutor să aveți eleganta în răspunsul dvs. Faceți tot ce vă puteti permite, și fiți cu sufletul cald și direct atunci când trebuie să spuneți nu.
Dar chiar și după ce am luat în considerare aceste considerente sociale, mulți dintre noi încă par să facă o treabă slabă în gestionarea distribuției între da și nu. Ne găsim excesiv de angajați în lucruri care nu îmbunătățesc și nu susțin în mod semnificativ pe cei din jurul nostru și, cu siguranță, nu ne îmbunătățim propriile vieți.
Poate că o problemă este modul în care ne gândim la sensul da și nu.
Diferența dintre Da și Nu
Cuvintele „da” și „nu” se gasesc în comparație între ele atât de des încât se simte că au o greutate egală în conversație. În realitate, ele nu sunt doar opuse în sens, ci cu magnitudini total diferite în angajament.
Când spui nu, spui doar nu pentru o opțiune. Când spuneți da, spuneți nu oricărei alte opțiuni.
Îmi place cum a spus economistul Tim Harford: „De fiecare dată când spunem da unei cereri, spunem și nu altui lucru pe care l-am putea realiza cu timpul.” După ce v-ați angajat la ceva, ați decis deja cum va veti aloca timpul.
Cu alte cuvinte, a spune că nu vă economisește timp în viitor. Spunând da te costă timpul în viitor. Nu este o formă de credit de timp. Păstrezi capacitatea de a-ți petrece timpul viitor oricum dorești. Da este o formă de datorie în timp. La un moment dat, trebuie să vă plătiți angajamentul.
Nu este o decizie. Da este o responsabilitate.
Motivul pentru a spune Nu
A spune nu este uneori văzut ca un lux pe care doar cei aflați la putere si-l pot permite. Și este adevărat: renunțarea la oportunități este mai ușoară atunci când poți cădea din nou pe plasa de siguranță furnizată de putere, bani și autoritate. Dar este adevărat că a spune nu, nu este doar un privilegiu rezervat pentru succesul dintre noi. Este, de asemenea, o strategie care te poate ajuta să ai succes.
A spune nu este o abilitate importantă să te dezvolți în orice etapă a carierei tale, deoarece păstrează cel mai important atu din viață: timpul tău. După cum a spus investitorul Pedro Sorrentino, „Dacă nu vă păstrați timpul, oamenii îl vor fura.”
Trebuie să spui că nu te conduce către obiectivele tale. Trebuie să spui nu distragerilor. După cum mi-a spus un cititor, „Dacă lărgiți definiția cu privire la modul în care aplicați nu, acesta este de fapt singurul hack pentru productivitate (după cum spuneți în cele din urmă nu vreo distragere pentru a fi productiv)”.
Nimeni nu a întruchipat această idee mai bine decât Steve Jobs, care a spus: „Oamenii cred că focalizarea înseamnă a spune da la ceea ce trebuie să vă concentrați. Dar nu înseamnă asta deloc. Înseamnă să spui nu celorlalte sute de idei bune care există.” Trebuie să alegeți cu atenție.
Există un echilibru important de atins aici. A spune nu, nu înseamnă că nu vei face niciodată nimic interesant sau inovator sau spontan. Înseamnă doar că spui da într-un mod concentrat. După ce ați eliminat distragerile, poate avea sens să spuneți da oricărei oportunități care vă poate muta în direcția corectă. Poate trebuie să încercați mai multe lucruri pentru a descoperi ce funcționează și ce vă place. Această perioadă de explorare poate fi deosebit de importantă la începutul unui proiect, un loc de muncă sau o carieră.
Cum iti poti upgrada Nu-ul
În timp, pe măsură ce continuați să îmbunătățiți și să reușiți, strategia dvs. trebuie să se schimbe.
Costul de oportunitate al timpului dvs. crește pe măsură ce veți avea mai mult succes. La început, elimini doar distragerile evidente și explorezi restul. Pe măsură ce abilitățile tale se îmbunătățesc și înveți să separi ceea ce funcționează de ceea ce nu, trebuie să îți crești continuu pragul pentru a spune da.
Încă trebuie să spui nu distragerilor, dar trebuie să înveți, de asemenea, să nu spui oportunităților care anterior erau bune utilizări ale timpului, astfel încât să poți face spațiu pentru folosiri mai importante ale timpului. Este o problemă bună să ai, dar poate fi o abilitate dificilă de stăpânit.
Cu alte cuvinte, trebuie să faceți upgrade „nu-ului” în timp.
Upgrade-ul nu înseamnă că nu vei spune niciodată da. Înseamnă doar implicit să spui nu și să spui da, atunci când are sens. Pentru a citi investitorul Brent Beshore, „Spunând nu este atât de puternic, deoarece păstrează posibilitatea de a spune da”.
Tendința generală pare să fie așa: dacă poți învăța să spui nu distracțiilor rele, atunci în cele din urmă vei câștiga dreptul de a spune nu la oportunități bune.
Cum sa spui Nu
Cei mai mulți dintre noi sunt probabil prea grabiti să spună da și prea înceti să spună nu. Merită să te întrebi unde te încadrezi în acel spectru.
Dacă aveți probleme să spuneți că nu, este posibil să vă fie de ajutor următoarea strategie propusă de Tim Harford, economistul britanic de care am menționat anterior. El scrie, „Un truc este să întreb:„ Dacă ar trebui să fac asta astăzi, aș fi de acord cu asta? ”Nu este o regulă proastă, deoarece orice angajament viitor, indiferent cât de departe ar fi, va ajunge în cele din urmă. sa devina o problemă iminentă. ”
Dacă o oportunitate este suficient de interesantă pentru a renunța la orice faci acum, atunci este un da. Dacă nu, atunci ar trebui să te gândești de două ori.
Aceasta este similară cu binecunoscuta metodă „Hell Yeah sau No” de la Derek Sivers. Dacă cineva vă cere să faceți ceva și prima dvs. reacție este „Da!”, Atunci faceți-o. Dacă nu te atrage, atunci spune că nu.
Este imposibil să vă amintiți să vă puneți aceste întrebări de fiecare dată când vă confruntați cu o decizie, dar este totuși un exercițiu util de revizuit din când în când. A spune nu poate fi dificil, dar este adesea mai ușor decât alternativa. După cum a subliniat scriitorul Mike Dariano, „Este mai ușor să eviți angajamentele decât să iei angajamente. Spunând că nu te ține spre capătul mai ușor al acestui spectru. ”
Ceea ce este adevărat în ceea ce privește sănătatea este valabil și în ceea ce privește productivitatea: o gram de prevenție valorează un kilogram de leac.
Puterea Nu-ului
Se pierde mai mult efort făcând lucruri care nu contează decât este pierdut făcând lucrurile ineficient. Și dacă acesta este cazul, eliminarea este o abilitate mai utilă decât optimizarea.
Îmi amintesc de celebrul citat al lui Peter Drucker, „Nu există nimic atât de inutil, încât să faci eficient ceea ce nu trebuie făcut deloc”.